Brda, een prachtig gebied in Noord-West Slovenië, grenzend aan Italië.
De bewoners van het gebied Brda zijn gehecht aan de grond en iedere inwoner heeft wel een stukje eigen grond. Veel gesprekken gaan over wijn, in de kelders waar ook geproefd wordt. Het gebied Brda met heuvelachtige hellingen tussen de Alpen en de Adriatische Zee is politiek vaak verdeeld geweest.
Als we Miran Sibav spreken vertelt hij dat hij zijn leven lang al op deze grond leeft en woont, hij is nooit verhuisd. Toch heeft hij in drie landen gewoond. Het gebied is als gevolg van verschillende oorlogen in handen geweest van Oostenrijk, Italië en Joegoslavie. Momenteel is Brda onderdeel van Slovenië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn veel dorpen vernield en werden mensen gedwongen te emigreren. Toen Bra Sloveens werd, zijn de meeste wijngaarden vernieuwd en is de traditie verder gegaan. De wijn is op zelfde wijze gemaakt, op dezelfde grond, maar heeft door deze landenwisselingen steeds ander namen en gratificaties gehad. Met recht dus ‘wijn met een verhaal’ en dat verhaal proef je ook. Wijn uit Brda heeft een heel eigen en karakteristieke smaak.
We zijn meerdere malen te gast geweest bij de familie Sibav en we hebben hen in 2015 mogen ontvangen in Nederland om samen een wijnproeverij te geven. Gastvrije, hartelijke mensen met een leven wat in het teken staat van het produceren van goede wijn. Miran Sibav vertelt hoe hij traditie inzet samen met de moderne technologieën. Hij wil auteurswijnen maken met een sterk karakter en zo proberen de ware essentie van Goriska Brda Apelliation te vangen: veel zon, kleine opbrengst per wijnstok, speciale aandacht voor het vinificatie- en verouderingsproces en traceerbaarheid van het grondgebied.
“We gaan niet voor snelle rassenwijnen, maar produceren wijnen die kunnen rijpen, die goed zijn om te drinken voor meditatie en ziel.”
De witte wijnen worden koud gemacereerd en voor een lange periode op gisten gelegd, deze witte wijnen worden dus ook enkele jaren na de oogst pas op de markt gebracht. De rode wijnen worden geproduceerd met klassieke maceratie (zacht worden, most blijft achter op de primaire moer) waarbij handmatige batonnage plaatsvindt (het omroeren voor een romiger mondgevoel). Op één na zijn alle wijnen droge wijnen die eerst gerijpt worden in roestvrijstalen vaten en gedeeltelijk in grote eiken vaten en vervolgens op de fles.
Het bedrijf Sibav is een echt famliebedrijf en gaat al generaties lang terug. Momenteel zijn er vier families met de achternaam Sibav en ze zijn allen betrokken bij de wijnbereiding. Miran is het bedrijf aan het overdragen aan zijn nicht. Er is vorig jaar een nieuwe, grote en moderne opslag gemaakt voor de vaten en de wijn. Het snoeien, verzorgen, selecteren en oogsten gebeurt handmatig.
Kom je bij hen op bezoek, dan zal er zeker een bord met heerlijke antipasta tevoorschijn komen, aangevuld met groenten en vruchten uit eigen tuin. Boven het proeflokaal en naast het bedrijf heeft de familie een aantal kamers ingericht als bed en breakfast. Een heerlijke plek om te zijn, om te genieten van het schilderachtig landschap, de wijn en eerlijke, gezellige bewoners.