Puglia

Puglia is één van de grootste druivenproducenten van Italië. Níet één van de grootste wijnproducenten welteverstaan, want maar een kwart van de druiven belandt als wijn in een fles. De rest wordt gedestilleerd of eindigt als druivenconcentraat. Puglia is een regio waar je nog karakteristieke rode wijnen met een voor Italië zeer gunstige prijs-kwaliteit verhouding kunt vinden.

Puglia ligt in het Zuiden van Italië, in de 'hiel van de laars' aan de Adriatische kust. Het is er heet en droog. Niet voor niets stamt de naam van het Romeinse 'a-pluvia' dat 'gebrek aan regen' betekent. Prima geschikt om druiven te verbouwen want het dwingt de planten om diep met hun worteltjes de bodem in te duiken.

Helaas kiezen de veel druiventelers in Puglia voor een zo groot mogelijke opbrengst per hectare. Niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Maar 2% van de totale productie heeft de DOC-status, dat zijn over het algemeen de beste wijnen van de regio. Maar Puglia is een regio waar je even moet zoeken, maar dan kun je beloond worden met karakteristieke - meestal rode - wijnen met een voor Italië zeer gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. In Salento bijvoorbeeld, een regio die sterk in opkomst is.

Negroamaro en Primitivo

De meeste kwaliteitswijnen uit Puglia worden gemaakt van de Negroamaro. Een druif die stevige, dieprode wijnen geeft met flinke tannines en daarom soms wordt verzacht door de Malvasia Nera. De DOC's komen voornamelijk uit Salento, in de 'hak van de Italiaanse laars'.

Niet minder stevig zijn de rode wijnen van de Primitivo druif. Ze worden onder meer gebotteld onder de namen DOC Manduria of IGT Salento. Minder bekend is de Uva di Troia, een lokale blauwe druif die nog aan de Griekse invloeden van lang geleden herinnert. Hij speelt een belangrijke rol in de Castel del Monte DOC .

© 2018 - 2023 Tre Amici Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.